bkk toezicht
Via de BKK nieuwsbrief ontvang je van ons regelmatig informatie over BKK en de voortgang van de diverse activiteiten op het gebied van pedagogisch kader, kwaliteitsimpuls, taal- en interactievaardigheden.

Wil je ook het laatste nieuws ontvangen?

menukaartBKK heeft voor alle kinderopvangorganisaties in Nederland die aan de slag willen met zelfevaluatie een handzaam digitaal overzicht opgesteld van aanbevolen instrumenten. Het is hier in te zien. Deze menukaart beschrijft drie soorten instrumenten: instrumenten gericht op de ontwikkeling van het kind, op de omgeving en ervaringen van kinderen en op de randvoorwaarden. Het gaat om instrumenten voor zelfevaluatie en daarmee wordt hier bedoeld: evaluatie die door een kinderopvangorganisatie zelf gekozen is, dus in tegenstelling tot de verplichte inspectie. We hanteren een ruime definitie van zelfevaluatie, in de menukaart staan bijvoorbeeld ook kindvolgsystemen, omdat die ook een functie kunnen hebben bij het verbeteren van pedagogische kwaliteit.

De menukaart neemt kinderopvangorganisaties werk uit handen bij het kiezen van een goed instrument. BKK heeft het overzicht onder meer opgesteld, omdat we verwachten dat evaluatie van de geboden pedagogische kwaliteit in belang zal toenemen met de nieuwe wetgeving in zicht, waarbij de regeldruk zal moeten verminderen en er meer ruimte komt voor eigen keuzes.
Om tot de menukaart te komen zijn honderden instrumenten beoordeeld, op basis van criteria als: biedt het handvatten voor kwaliteitsverbetering, wat zijn de kosten en is het eenvoudig in te zetten. De beoordelingscriteria zijn in overleg met het veld opgesteld. De menukaart is vanaf nu beschikbaar, maar zal nog verder ontwikkeld worden. Reacties zijn dan ook welkom, bij voorkeur per mail aan Frank Gobel, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..